nieuws
kunstenaars
tentoonstellingen
activiteiten
beurzen
informatie
LhGWR
Stationsweg 137
2515 BM Den Haag
070 3886585

info@lhgwr.com

 Nieuwe openingstijden
Do - Za 12.00 - 17.00 uur
Alleen geopend tijdens tentoonstellingen


 
 
 
     

 
     
 


De mentaliteit en visie van Pierre Derks maken hem tot een conceptdenker die met minimale middelen een maximaal resultaat kan behalen. Derks is al sinds zijn afstuderen in 2006 bezig vanuit een maatschappelijk engagement en met een kritische blik reflecteert hij op veranderingen in onze samenleving. Vanuit kleine experimenten ontstaan langlopende en diepgravende projecten die ons, als toeschouwer, de maatschappelijke vooruitgang laten bevragen. Zo dook hij voor zijn eindexamen door middel van peer-to-peer software over de hele wereld in de computers van anderen. Hij haalde daar, naast vele privé documenten, video's tevoorschijn die hij verwerkte tot lichtvoetige en tegelijkertijd prangende videocompilaties. Na zijn eindexamen werd hij vooral bekend met zijn project  ‘Miniscule Blue Helmets on a Massive Quest’ waarvoor 50.000 plastic speelgoedsoldaatjes met een blauw geschilderde helm werden uitgedeeld. Dit werd begeleid met de vraag om de soldaatjes ergens ter wereld te fotograferen en de foto's te uploaden op www.minibluehelmets.com. De blauwhelm interventies verspreidden zich zodoende over een veelheid aan landen. Deelnemers werden aangezet na te denken over de betekenis van de miniatuursoldaat en de door hun aangestichte interventie in andere landen. In het boek, dat als onderdeel van het project werd gepubliceerd (hierin werd de wereldwijde interventie door middel van 500 foto's getoond), werd Derks' motivatie en het concept van het project verduidelijkt. Ook hier werd de lichtvoetigheid van het project, door de frictie tussen speelgoed en werkelijke interventies, aan de hand van essays van onder andere militair historicus Christ Klep en Susan Manuel (Chief Peace and Security Section, UN Department of Public Information) pijnlijk duidelijk.
In zijn laatste project 'Screening Reality' neemt Derks de regie meer in handen en is zijn aanwezigheid als maker zichtbaar groter. Dit resulteert in een meer uitgesproken en verfijndere uitwerking. Tegelijkertijd wordt ook met het bizarre samenvallen van monitoren en uitzenden de subjectieve rol van de kunstenaar onderwerp van het project.


The mentality and vision of Pierre Derks makes him a conceptual thinker who with minimal resources achieves maximum result. Derks’ work is time consuming. It sometimes takes several years to come to blossom. His journalistic view on developments in our society ensures commitment and incisive questions that he transfers to his audience. At the end of 2007 Derks started on a small scale with his project Miniscule Blue Helmets on a Massive Quest. It since has grown into an international project in which 50.000 hand painted soldiers have spread throughout the world. A project that through its simplicity and directness invites to participate but also stirs the debate.


 
     
 
     
 
Pierre Derks (1980)
Woont en werkt in Den Haag
expositie 2015
expositie 2013
expositie 2009
expositie 2008
cv
www.pierrederks.nl
Alexandra Crouwers
Daan Paans
Karianne Bueno
Krista van der Niet
Lana Mesic
Marleen Sleeuwits
Nadine Stijns
Pierre Derks
Rob Wetzer
Sarah Carlier
Sjoerd Knibbeler

Thomas KuijpersAdam Jeppesen
Aram Tanis
Ahmet Polat
Amber Isabel
Andrew Phelps
Anke van Iersel
Anke Muijsers
Anouk Kruithof
Aram Tanis
Bao Yao Fei
Charlotte Lybeer
Charlott Markus
Christian Kryl
Clare Strand

Cristina de Middel
David Elshout
David Graas
Edwin Deen
Eva Flendrie
Femke Dekkers
Freudenthal/Verhagen
Gijs Kast
Gluejeans
Henri van Nuenen
Indre Klimaite
Ilona Plaum
Iris Vetter
Isabella Rozendaal
Jan Rosseel
Johan Gustavsson
Julia Gunther
Karin Mientjes
Koen Hauser
Larissa Sansour
Lucian Wester
Marsel Loermans
Martyn F. Overweel
Mary Sibande
Masood Kamandy
Maurice van Es
Mémé Bartels
Natascha Libbert
Newsha Tavakolian
Peter de Krom
Pim Leenen
Pinar & Viola
Popel Coumou
Rachel de Joode
Rodrigo Marcondes
Rune Peitersen
Ruth van Beek
Sander Reijgers
Sara-Lena Maierhofer
Sara Vrugt
Stephan Keppel
Taisuke Koyama
Takashi Kawashima
Timon van der Hijden
Tine Guns
Waheeda Malullah
Xiaoxiao Xu 
     

 

   
     
 
  Copyright (C) 2017 Liefhertje en De Grote Witte Reus Den Haag / All rights reserved / Disclaimer
Thanks to: Europese Unie, Gemeente Den Haag, Stroom Den Haag, Hofstad Hosting
  Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaaktmet steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.